9 Френска Езикова Гимназия "Алфонс дьо Ламартин"

през погледа на ученици

Отворено писмо 11.06.09

leave a comment »

ДО  МИНИСТЕРСТВО
НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

КОПИЕ ДО:

РИО, София-град

СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ученици на 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин”, София

Силно сме притеснени от промените, настъпили в гимназията след встъпване в длъжност на новото ръководство и по-специално на директор Емилия Богданова в края на месец януари, 2009 г.

В рамките на 4 месеца молби за напускане са подали четирима наши преподаватели – Георги Петков, Мария Бенова, Наталия Пеева, Китка Недялкова.

Смеем да твърдим, че подобно масово явление е не само индикация за проблеми с ръководството, но и пряко ощетяваща ни тенденция. Избирайки училището, в което да получим гимназиалното си образование, всеки един е взел предвид реномето на лицея, зад което стои именно учителският колектив и най-вече дългогодишните негови членове. Тревожи ни и изборът на заместващи преподаватели – при липса на адекватни алтернативи вероятно би било по-добре да се работи по посока на създаване на нормални условия за оставане в гимназията на доказали се специалисти. Не по-малко притеснителен е видимият дори от нашата позиция дискомфорт и немотивираност за работа на останалите ни учители, които въпреки това продължават да ни дават знанията, заради които сме и бихме останали в това училище.

Не можем да не споделим и липсата на ефективен диалог между учениците и настоящото ръководство. Госпожа Богданова дори не се е представила в класовете и не са малко съучениците ни, които вече пети месец нито знаят как се казва директорът на Френската, нито как изглежда. Отказва ни се всякаква информация с оглед на „некомпетентността” ни и въпреки статута на пълнолетни граждани на голяма част от долуподписаните. Ясно разбираме собствената си липса на юридическа компетенция, но това не може да бъде причина за пренебрегване мнението на която и да е пряко засегната страна. А като страна учениците в гимназията наброяваме почти 1000 души, с още близо 2000 родители зад нас.

Ненужни драми и конфликтни ситуации съпътстваха участията на някои от нас в дългогодишния международен проект РЕЕР, както и на театралната ни трупа на авторитетен фестивал, вследствие откровената незаинтересованост на ръководството на гимназията.

Не можем да не попитаме и защо през последния учебен месец, когато сме най-напрегнати и учим интензивно, в гимназията ни няма нито педагогически съветник, нито библиотекар – били пенсионирани, но защо не се изчака поне края на учебната година?

Знаем, че човек се чувства значим и свободен, когато отстоява правата си и ценностите, в които вярва, но ще учим и живеем далеч по-спокойно и качествено, ако по-рядко ни се налага да се борим за традициите и желаните от нас новости във Френската гимназия, която е първо наша и после – на желаещите просто да я управляват!

Намираме за обидно твърдението, че сме станали жертва на манипулация от страна на преподаватели, изказано неведнъж от директора.

Искрено се надяваме на навременна реакция от Ваша страна!

Писмото е внесено на 11 юни 2009, от името на 134 настоящи ученици на гимназията.


Advertisements

Written by 9feg

юни 16, 2009 at 0:58

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: